POHJOLAN VALTIAS

Rukan Roihurallien radat D (joukkuekisa), E (hyppyrata) ja F (agilityrata) ovat kaikkien aikojen ensimmäisten Pohjolan Valtias -agilitykilpailut! Pohjolan Valtiaan tittelistä kisataan lauantain 9.9 joukkuekilpailun ja sunnuntaina 10.9 yksilökilpailun muodossa. Pohjolan Valtias on epävirallinen titteli, josta kilpaillaan virallisten agilityratojen yhteydessä (vrt. piirinmestaruus). Tutustu alla tarkemmin Pohjolan Valtias kisaan ja tule mittelemään syyskuussa Rukalle ensimmäisestä Pohjolan Valtiaan tittelistä! Alla on kootusti ohjeet ja säännöt kilpailusta. Näitä tietoja täydennetään tarvittaessa tarkemmalla ohjeistuksella. Kaikkiin Pohjolan Valtias -kilpailuiden ratoihin ilmoittaudutaan SAGI:n ilmoittautumisjärjestelmän kautta. 

 

Pohjolan Valtias kilpailuiden järjestämisessä noudatetaan Suomen Agilityliiton ohjeistusta. Alla oleva ohjeistus on poimittu soveltuvin osin kyseisistä ohjeista.

 

OSALLISTUMISOIKEUS

Yleistä

Ohjaajan on oltava Kennelliiton tai kennelpiirin jäsenyhdistyksen jäsen. Ohjaajalla on oltava voimassa oleva kilpailulisenssi. Virallisiin kilpailuihin voivat osallistua koirat, jotka ovat tunnistusmerkittyjä ja rekisteröityjä Suomen Kennelliiton rotukoirarekisteriin tai koirarekisteriin kennelpiirin vaatimusten mukaan.  

 

ILMOITTAUTUMINEN

Pohjolan Valtias agilitykilpailuihin ilmoittaudutaan SAGI:n ilmoittatutumisjärjestelmän kautta. Kilpailuihin ilmoittaudutaan kilpailunjärjestäjän antamien ohjeiden mukaisesti viimeiseen ilmoittautumispäivämäärään mennessä. Vain maksetut ilmoittautumiset hyväksytään. Koirakon tulee ilmoittautua kumpaankin kilpailuun (yksilö 3E ja 3F). Joukkueen kokoonpano ilmoitetaan yhdistysten kautta, eikä sitä voi muuttaa ilmoittautumisajan päätyttyä.

 

KILPAILUN ERITYISPIIRTEET

 

Yksilökilpailu

Pohjolan Valtias -arvosta kilpaillaan mini-, medi- ja maksiluokissa. Yksilökilpailu käydään agilityn ylimmässä tasoluokassa. Yksilökilpailu koostuu kahdesta kilpailusta, joiden yhteistulos ratkaisee kuka on Pohjolan Valtias. Ensimmäinen osuus käydää hyppyradalla ja finaali agilityradalla. Kumpikin kilpailu on virallinen, ja niissä noudatetaan kaikilta osin agilitysäännöstöä.

Mikäli useampi koirakko päätyy tuloksissa samaan virhepistemäärään ja samaan suoritusaikaan, voittaja selvitetään uusintaradalla. Muiden sijoitusten ollessa kyseessä agilitytuomarin päätöksellä voidaan suorittaa uusinta tai sijoitus jaetaan. Uusintasuoritukset eivät vaikuta koirakon saavuttamaan tulokseen; uusintasuorituksella ratkaistaan vain sijoitukset.

Kilpailukirjaan merkitään kummankin virallisen kilpailun tulokset voimassa olevien sääntöjen mukaisesti.  

 

Joukkuekilpailu

Yhdistykset voivat osallistua joukkukilpailuun haluamallaan määrällä mini-, medi- ja maksijoukkueita. Joukkuekilpailussa tuloksen ollessa sama eri joukkueilla, voittaa se joukkue, jolla on radalta vähemmän virheitä. Joukkuekilpailu on virallinen, ja siinä noudatetaan kaikilta osin agilitysäännöstöä. Joukkuekilpailun tuloksia ei merkitä kilpailukirjaan.

 

KANSALLISTEN AGILITYKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJEEN NOUDATTAMINEN

Muilta osin noudatetaan kansallisten agilitykilpailujen järjestämisohjetta. Pohjolan Valtias -kilpailuhin liittyen sieltä on poimittu seuraavia kohtia: 

 

Joukkueluokka 

Joukkueluokassa kilpaileva joukkue muodostuu 3 – 4 samaan kokoluokkaan kuuluvasta koirakosta. Lisäksi joukkueeseen voidaan nimetä yksi (1) varakoirakko. Joukkuekilpailu voidaan käydä agility- tai hyppyradalla. Joukkuetulos saadaan laskemalla joukkueen kolmen (3) parhaan koirakon tulokset yhteen. 

Joukkueella tulee olla erikseen nimetty joukkueenjohtaja. Joukkueenjohtajan ja joukkueeseen kuuluvien ohjaajien on oltava joukkueen edustaman yhdistyksen jäseniä. Kilpailussa tai kilpailutapahtumassa koira voi kuulua vain yhteen joukkueeseen, ja ohjaaja voi kuulua vain yhteen joukkueeseen kussakin kokoluokassa. Samat rajoitukset koskevat myös varakoirakoita.

 

Sijoitukset 

Nopeimman virheettömän joukkuetuloksen tehnyt joukkue voittaa joukkueluokan. Jos joukkueluokassa kahdella tai useammalla joukkueella on sama määrä yhteisvirheitä, niin vähiten ratavirheitä kerännyt joukkue voittaa. Mikäli ratavirheiden määrä on sama, niin nopeamman yhteisajan tehnyt joukkue voittaa. Mikäli kahden tai useamman joukkueen rata- ja aikavirheiden määrä on täsmälleen sama, agilitytuomari voi määrätä uusintasuorituksen, jonka perusteella voittaja ja sijoitukset ratkaistaan. Joukkue valitsee yhden koirakon uusintaradalle. Joukkueluokan voitosta tulee aina järjestää uusinta. Joukkue voi luopua voitosta saman tuloksen tehneen joukkueen hyväksi. Mikäli molemmat joukkueet kieltäytyvät uusinnasta, ratkaistaan voitto arpomalla.