Agility

Agility on ihmisen ja koiran yhteistyöhön perustuva liikuntamuoto. Laji sopii kaiken ikäisille ihmisille ja kaikenlaisille koirille. Agilityradalla ihmisen ohjaama koira suorittaa esteradan mahdollisimman virheettömästi ja nopeasti. Ohjaaja ohjaa koiraa suorittamaan radalla olevat esteet liikkumalla itse, kehonsa liikkein sekä ääntään käyttäen.

 

Koirat jaotellaan viiteen kokoluokkaan säkäkorkeuden mukaan: pikkumini, mini, medi, pikkumaksi ja maksi. Agilityradalla on käytössä 11 erilaista estettä. Kilpailuradan pituus eli esteiden kokonaismäärä sekä vaikeus riippuvat kilpailuluokasta (1. luokka on helpoin, 3. luokka vaikein).

 

Parhaimmillaan agility on ohjaajan ja koiran saumatonta yhteistyötä. Lajissa voi kilpailla tai sitä voi harrastaa ihan vain omaksi ja koiran iloksi.

 

Pentuagility/alkeiskurssia käyvä narttukoira ei voi osallistua harjoituksiin kiiman aikana. Kesän epävirallisiin agilitykisoihin voi osallistua juoksuisen nartun kanssa. Koiran alaikäraja kursseille on lähtökohtaisesti 1 vuosi, mutta järjestämme mahdollisuuksien mukaan myös pentuagilitykoulutusta, jossa koulutuksen sisältö/tehtävät sovelletaan pentujen rakenteellisen kehityksen mukaan, pentukoiran osallistumisikäraja 4,5kk. Ohjaajalla ja koiralla tulee olla oma tapaturmavakuutus.

 

Kesän koulutuksissa ei ole hellerajaa, mutta jokaista koiranohjaajaa muistutetaan huomioimaan oman koiran lämmönsietokyky. Koiraa kannattaa viilentää lämpimällä kelillä esim. viilennysloimella (tai laittamalla märkä pyyhe koiran päälle) tai uittamalla. Lämpimällä kelillä treenit tulee pitää lyhyinä ja keskittyä esim. kontaktitreeneihin.


 

KESÄN 2019 AGILITYKURSSIT-JA RYHMÄT (ilmoittautuminen avattu 29.3.):Huomioithan, että Koillismaan Koirakerhon jäsenyys vaaditaan kaikille kursseille osallistumiseen. Ohjeet alempana.Ryhmiin ilmoittautumisohjeet löydät alhaalta!AGILITYN VIIKKOKALENTERI, varattuna puolikas kenttä:TIISTAI

Kisaavat/kisavalmiit klo 17.30-19.30 (radan rakennus)

Alkeisryhmä klo 19.30-21KESKIVIIKKO

Kisaavat/kisavalmiit/vapaavuoro klo 10-12TORSTAI

Jatkoryhmä klo 17.30-19.00

Kisaavat/kisavalmiit klo 19-21PERJANTAI

Vapaavuoro klo 17-19

Höntsäryhmä klo 19-21 (radan purku)Leikkikoulu (motivointi-ja hallintakurssi) pennuille/nuorille koirille, koiran alaikäraja 4,5kk. Rokotukset tulee olla kunnossa. Max. 6 koirakkoa (minimi 4 koirakkoa). Hinta 30e/jäsen. Kolmen käytännön kerran kurssi, kurssin ajankohta alustavasti toukokuun kolme viimeistä torstaita. Tämän kurssin käymällä pääsee kesän alkeisryhmään mukaan. Vetäjä vielä avoin.Pentuagi/alkeisryhmä tiistaisin klo 19.30-21 ajalla 4.6.-31.8., vaihtuva vetäjä, hinta 60 e/koirakko/kk/jäsen eli 180 e/3kk. Vetäjät alustavasti Tessa, Heidi, Riitta ja Ansku min. 3 krt/kk, pyritään 100%. Max. 6 koirakkoa (minimi 4 koirakkoa). Koiran alaikäraja 4,5kk. Rokotukset tulee olla kunnossa. Alkeiskurssille on valmis runko, treenien sisältö muokkautuu kuitenkin osallistuvien koirakoiden tason/koiran iän mukaan. Teoriakerta kesäkuun alussa. Huomio! Tämän ryhmän pääsyvaatimuksiin kuuluu Leikkikoulun käyminen toukokuussa (tai vastaavat tiedot ja taidot).Jatkoryhmä torstaisin klo 17.30-19.00 ajalla 6.6.-31.8., vaihtuva vetäjä, hinta 45 e/koirakko/kk/jäsen eli 135 e/3kk, max. 6 koirakkoa (minimi 4 koirakkoa). Vetäjä (alustavasti Jenni, Sari ja Eve) 3 krt/kk, joka 4.kerta on itseohjautuva harjoituskerta (ei vetäjää). Tarkoitettu alkeiskurssin käyneille/vastaavat taidot omaaville koirakoille, jotka treenaavat agilitya tavoitteellisesti. Teoriakerta kesäkuun alussa. Ensisijalla ryhmään talven 2018-2019 Jatkoryhmän koirakot.Höntsäryhmä perjantaisin klo 19-21, ajalla 7.6.-31.8. Vetäjät Marita ja Katja. Hinta 30 e/koirakko/kk/jäsen eli 90 e/3kk, max. 6 koirakkoa (minimi 4 koirakkoa). Vetäjä joka toisella kerralla, joka toinen kerta itseohjautuva harjoituskerta (ei vetäjää). Alkeiskurssin käyneille/vastaavat taidot omaaville koirakoille. Ei teoriakertaa. Tämä ryhmää purkaa radan pois joka viikko. Ensisijalla ryhmään talven 2018-2019 Jatkoryhmän koirakot.Kisaavat/kisavalmiit viikkovuoroja 3; tiistaisin klo 17.30-19.30, keskiviikkoisin klo 10-12 (samalla vapaavuoro) sekä torstaisin 19-21. Maksuton jäsenelle, max. 8 koirakkoa/vuoro. Tämän ryhmän jäsenten velvoitteena on ohjattujen agilityryhmien vetäminen! Tiistain ryhmä rakentaa kunkin viikon radan. Samassa ryhmässä treenaavat kaikki kisaavien koirakot, jotka jakautuvat kolmelle eri viikkovuorolle. Ilmoittautuminen läsnä-tai poissaolevaksi viikkotreeneihin agility.nimenhuuto.comissa. Lisätietoa kerrotaan ryhmän jäsenille erikseen.


Vapaavuoro keskiviikkoisin klo 10-12 (samalla kisaavien yksi viikkovuoron treeni, jonne mahtuu ohjatuista ryhmistäkin koirakoita treenaamaan -> ilm. nimenhuudossa) ja perjantaisin klo 17-19 (tätä ajankohtaa saatetaan käyttää lapsi-vanhempikurssille, ei koko kesää). Ohjaajalla tulee olla kerhon jäsenyys kunnossa. Maksuton. Max. 8 koirakkoa/vuoro.Kesä-heinäkuussa Lapsi-vanhempi alkeiskurssi (aikataulu tarkentuu lähempänä). Sisältää yhden teoriakerran sekä 4 käytännön kertaa. Ryhmäkoko max. 6 koirakkoa. Vetäjänä alustavasti Kaisa. Lasten osalta tulee maksaa joko jäsenmaksu tai perheen 2.jäsenen maksu. Ei kurssimaksua, ainoa velvoite jäsenmaksun maksaminen. Lapsen osallistumisalaikäraja 5 vuotta. Vanhemman tulee olla läsnä koirakon kanssa treenien ajan. Lapsen kanssa osallistuvan koiran tulee omata kaikki agilityssa kisaamiseen tarvittavat taidot; koiran tulee olla estevarma ja perusohjattava, joka on ohjaajan hallinnassa. Ryhmälle luodaan oma Facebook-sivu, joka auttaa yhteisen sopimisessa ja mahdollisten muutosten puinnissa.


*
Kurssimaksu maksetaan könttänä koko 3kk ajalta ennen kurssin alkua, alkeis-, jatko- sekä höntsäryhmän kurssimaksun eräpäivä on 31.5.2019. Leikkikoulun maksun eräpäivä ilmoitetaan osallistuville erikseen, kun vetokerrat varmistuu.* Jotta voi osallistua kesän ryhmiin, tulee liittyä Koillismaan Koirakerhon jäseneksi. Ohjeet http://www.koillismaankoirakerho.fi/jaseneksi2.html. Muista ilmoittaa osoite ja ohjaajan syntymävuosi, kiitos.


* Ilmoittautuminen ja lisätietoa sähköpostilla osoitteeseen annemari.maatta1@gmail.com, ilmoittautumiset 30.4.2019 mennessä! HOX; ilmoittautumisessa tulee näkyä selkeästi mihin ryhmään ja millä koiralla, ohjaajan nimi, puh.numero ja sähköpostiosoite sekä koiran kutsumanimi, rotu, ikä ja koirakon agilitytausta/taitotaso. Lisäksi kerro jos olet uusi jäsen.

 


Agilityesteiden käyttö ja kentällä oleva rata
 
Koulutusalueella on puolikkaalla kentällä rata kesäkuun alusta elokuun loppuun (mahdollisesti myös syyskuun ajan) tiistai-illasta perjantai-iltaan. Ratapiirustus löytyy agility.nimenhuuto.com -palvelusta, jonne luodaan tunnukset kaikille Koillismaan Koirakerhon jäsenille, joilla on riittävät tiedot ja taidot agilityesteiden käyttöön (alkeiskurssi suoritettuna/meneillään). Rimat kannakkeineen säilytetään lukitussa varastossa ja kaikki tuulen mukana mahdollisesti liikkuvat esteet tulee aina kerätä treenin jälkeen varastoon. Kun kentällä ei ole rataa, kontaktiesteet sijoitetaan kentän laidalle niin, että niitä voi käyttää tarvittaessa.
 
Lisätietoja: Agilityvastaava Anne-Mari Määttä, annemari.maatta1@gmail.com.