Agility

Agility on ihmisen ja koiran yhteistyöhön perustuva liikuntamuoto. Laji sopii kaiken ikäisille ihmisille ja kaikenlaisille koirille. Agilityradalla ihmisen ohjaama koira suorittaa esteradan mahdollisimman virheettömästi ja nopeasti. Ohjaaja ohjaa koiraa suorittamaan radalla olevat esteet liikkumalla itse, kehonsa liikkein sekä ääntään käyttäen.

 

Koirat jaotellaan kolmeen kokoluokkaan säkäkorkeuden mukaan: mini, medi ja maxi. Agilityradalla on käytössä 11 erilaista estettä. Kilpailuradan pituus eli esteiden kokonaismäärä sekä vaikeus riippuvat kilpailuluokasta (1. luokka on helpoin, 3. luokka vaikein).

 

Parhaimmillaan agility on ohjaajan ja koiran saumatonta yhteistyötä. Lajissa voi kilpailla tai sitä voi harrastaa ihan vain omaksi ja koiran iloksi.

 

Pentuagility/alkeiskurssia käyvä narttukoira ei voi osallistua harjoituksiin kiiman aikana. Kesän epävirallisiin agilitykisoihin voi osallistua juoksuisen nartun kanssa. Koiran alaikäraja kursseille on lähtökohtaisesti 1 vuosi, mutta järjestämme mahdollisuuksien mukaan myös pentuagilitykoulutusta, jossa koulutuksen sisältö/tehtävät sovelletaan pentujen rakenteellisen kehityksen mukaan, pentukoiran osallistumisikäraja 4,5kk. Ohjaajalla ja koiralla tulee olla oma tapaturmavakuutus.

 

Kesän koulutuksissa ei ole hellerajaa, mutta jokaista koiranohjaajaa muistutetaan huomioimaan oman koiran lämmönsietokyky. Koiraa kannattaa viilentää lämpimällä kelillä esim. viilennysloimella (tai laittamalla märkä pyyhe koiran päälle) tai uittamalla. Lämpimällä kelillä treenit tulee pitää lyhyinä ja keskittyä esim. kontaktitreeneihin.


 

Kesän 2017 tulevat agilityryhmät (julkaistu 30.4.2017/A-M.M)

 

* Alkeisryhmä maanantaisin klo 19.30-21.00 ajalla 5.6.-30.8.2017, vaihtuva vetäjä (min.3krt/kk), hinta 35 e/koirakko/kk/jäsen, ryhmäkoko max. 6 koirakkoa (minimi 4 koirakkoa). Ryhmä on tarkoitettu 1v. täyttäneille koirille (mikäli ryhmä ei täyty yli vuosikkaista koirista, mukaan otetaan alle vuoden ikäisiä pentuja, alaikäraja 4,5kk, rokotukset tulee olla kunnossa). Ensisijalla ryhmään talven Alkeet&esteet tutuksi -kurssin koirakot; mahdollisille vapaille paikoille otetaan alkeiskoirakoita.

 

* Jatkoryhmä keskiviikkoisin klo 17.30-19.00 ajalla 7.6.-30.8.2017, vaihtuva vetäjä (min.3krt/kk), hinta 35 e/koirakko/kk/jäsen, ryhmäkoko max. 6 koirakkoa (minimi 4 koirakkoa). Ryhmä on tarkoitettu alkeiskurssin käyneille/vastaavat taidot omaaville koirakoille. Ryhmä treenaa kisaavien radalla pienempiä ratapätkiä tehden. Ensisijalla ryhmään talven Jatkoryhmän koirakot.

 

* Kisaavat/kisavalmiit ryhmällä viikkovuoroja 3; maanantaisin klo 17.30-19.30, tiistaisin klo 10.00-12.00 (samalla myös vapaavuoro) sekä keskiviikkoisin 19.00-21.00. Ei vetäjää, maksuton jäsenelle, max. 8 koirakkoa/vuoro. Tämän ryhmän jäsenten velvoitteena on ohjattujen agilityryhmien vetäminen! Maanantain ryhmä rakentaa radan ja keskiviikon ryhmä purkaa radan pois. Samassa ryhmässä treenaa kaikki kisaavien koirakot, jotka jakautuvat kolmelle eri viikkovuorolle. Ilmoittautuminen läsnä-tai poissaolevaksi viikkotreeneihin agility.nimenhuuto.comissa. Lisätietoa kerrotaan ryhmän jäsenille erikseen.

 

* Vapaavuoro alkeiskurssin käyneille/vastaavat taidot omaaville koirakoille(jäsenyys kunnossa) tiistaisin klo 10-12 (samalla kisaavien yksi viikkovuoron treeni, jonne mahtuu muistakin ryhmistä koirakoita treenaamaan). Kesäkuussa tuolla ajalla vapaavuoron aikana Vanhempi-lapsi –alkeiskurssi!

 

* UUTTA! Vanhempi-lapsi -alkeiskurssi: 5 kerran kurssi 30.5. alkaen (tutustumiskerta). Käytännön kerrat tiistaisin klo 10.00-12.00 alkaen 6.6. Päivät ovat 6.6., 13.6., 20.6. ja 27.6.2017. Vetäjinä toimivat Mari Anttila ja Jenni Runnakko. Ryhmäkoko max. 6 koirakkoa. Lasten osalta tulee maksaa joko jäsenmaksu tai perheen 2. jäsenen maksu. Ei varsinaista kurssimaksua, ainoa velvoite on jäsenmaksun maksaminen.

 

Tutustumiskerta ilman koiria alustavasti tiistaina 30.5. klo 18-19 koulutuskentällä, jossa käydään läpi sääntöjä ja tutustutaan toisiin leikkien. Lapsen osallistumisalaikäraja 5vuotta. Vanhemman tulee olla läsnä koirakon kanssa treenien ajan. Lapsen kanssa osallistuvan koiran tulee omata kaikki agilityssa kisaamiseen tarvittavat taidot; koiran tulee olla estevarma ja perusohjattava, joka on ohjaajan hallinnassa. Ryhmälle luodaan oma Facebook sivu, joka auttaa yhteisen sopimisessa ja mahdollisten muutosten puinnissa.

 

* Jotta voi osallistua kesän ryhmiin, tulee liittyä Koillismaan Koirakerhon jäseneksi. Jäseneksi liittymiseen ohjeet http://www.koillismaankoirakerho.fi/jaseneksi2.html. Muista ilmoittaa osoite ja ohjaajan syntymävuosi, kiitos.

 

* Kesän 2017 ryhmien jäsenten velvoitteet:

Kaikki, jotka osallistuvat kesän agilityryhmiin, on heillä talkoovelvoite 6 h liittyen Rukan Roihuralleihin 8.-10.9.2017 (voi osallistua myös valmisteleviin tehtäviin)! Talkoovelvoitetta ei voi korvata rahalla. Esteen sattuessa ohjaajan tulee hommata tuuraaja itselleen, kaikkiin tehtäviin opastetaan.

 

* Ilmoittaudu sähköpostilla osoitteeseen annemari.maatta1@gmail.com, ilmoittautuminen päättyy 21.5.2017! HOX; ilmoittautumisessa tulee näkyä ohjaajan nimi, puh.numero ja sähköpostiosoite sekä koiran kutsumanimi, rotu, ikä ja koirakon agilitytausta.* Yleistietoa agilityn alkeiskurssista

Kurssilla käydään läpi kaikki agilityesteet ja opetellaan perusohjauskuvioita. Teoriakerralla käydään läpi käytännön ohjeistus harjoituksiin osallistumisen osalta ja koirakot saavat runsaasti kirjallista materiaalia, johon tulee tutustua ennen käytännön harjoitusten alkamista. Suuri osa harjoittelusta tehdään omikseen koiran kanssa muuna kuin kurssin treeni-illan aikana, materiaalit sekä kouluttajat antavat ohjeet&neuvot asioiden etenemiseen. On myönteistä olla myös itse aktiivinen ja kysyä/selvittää asioita mitkä pohdituttaa oman ja koiran kohdalla kurssin edetessä.

Kaikkien kurssilaisten tulee osallistua treeniratojen rakentamiseen kouluttajien ohjeiden mukaisesti (treenirata rakennetaan kentällä olevasta radasta; jos esteitä siirretään radalta, ne tulee palauttaa paikoilleen radalle). Kentällä on rata paikoillaan maanantai-illasta keskiviikkoiltaan. Radalla voi treenata vapaasti tiistaina ja keskiviikkona silloin kun kentällä ei ole muita varauksia, kts. varauskalenteri. Agilityn alkeiskurssilaiset saavat treenata niillä esteillä, joiden oikeat suoritustavat on opeteltu kurssilla.

 


 

TALVEN 2016-2017 AGILITYRYHMÄT (päivitetty 8.1.17)

 

Ruska Laukan maneesilla hyörii talven ajan kaksi treeniryhmää; ohjattu Jatkoryhmä ja itseohjautuva ryhmä Kisaavat. Lisäksi tarjolla on Agilityn alkeet/esteet tutuksi-kurssi tammikuussa 2017.

 

Treenit pidetään hiekkapohjaisella Ruska Laukan hevosmaneesilla (Meskusvaarantie 79B, 93800 Kmo). Huomioi että ryhmien kuukausimaksut sisältävät maneesin käyttömaksun. Kk-maksuista kaikille tuleville talven ohjaajille tiedoksi, HOXHOX: Talven treenikautta kestää se 6kk (marras-huhti). Ohjaajat maksavat kauden kahdessa erässä eli 3kk kerralla. Ensimmäisen ns. syyskauden maksun (marras-tammi) eräpäivä on 31.10.2016. Toisen ns. kevätkauden maksun (helmi-huhti) eräpäivä on 31.1.2017. Maksuohjeet viitenumeroineen lähetetään ryhmäläisille ennen maksujen eräpäivää.

 

MAANANTAISIN klo 19.15-21.15 ja KESKIVIIKKOISIN klo 19.45-21.15 KISAAVAT-RYHMÄ, itseohjautuva (ei vetäjää). Ryhmän hinta on 40e/kk/ohjaaja(jäsen). Ryhmän koko toteutumiselle min. 4 ohjaajaa, max. 8 ohjaajaa. Sitoutuminen koko talveksi! Ryhmän ohjaajien velvoitteena on Jatkoryhmän vetäminen talvella. 1 koira/ohjaaja/treenikerta. Viikkotreeniin ilmoittautumisjärjestyksessä, max. 8 koiraa. Jos max.määrä ei täyty yhdellä koiralla/ohjaaja, voi osallistua 2. ja 3. koiralla. Kellotetaan kaikille treeniaika tasapuolisesti. Todellinen treeniin ilmoittautuminen viikoittain agility.nimenhuuto.comissa. Selvennykseksi: ratatreeniin mukaan 1 koira/ohjaaja/treenikerta. Pikkutreeniä voi tehdä sivussa toisellakin koiralla, pyritään tekemään aina toinen pikkurata tai kontaktit erikseen.

 

KESKIVIIKKOISIN klo 18.15-19.45 JATKORYHMÄ. Ryhmän hinta 50e/kk/koirakko/jäsen, max 6 koirakkoa, minimi 4 koirakkoa. Treeniaika 1,5h. Ryhmään osallistumisen edellytyksenä on sitoutuminen koko talveksi treenaukseen, treenit ajalla marraskuu-huhtikuu eli 6kk. Ryhmä tarkoitettu alkeiskurssin käyneille tai vastaavat taidot omaaville koirakoille. Ensisijalla kesän 2016 ohjatun ryhmien koirakot. Rokotukset tarkistetaan ensimmäisellä kerralla. Ryhmässä treenaa eritasoisia koiria ja treenit toteutetaan koirakohtaisesti. Ryhmässä vaihtuva vetäjä. Min. 3x/kk vetäjä paikalla. Tilanne 8.1.17: Ryhmässä yksi paikka vapaana!

 

AGILITYN ALKEET/ESTEET TUTUKSI-KURSSI tammikuussa 2017! Teoriakerta jo joulukuussa. Käytännön treenit toteutetaan ajalla tammi-maaliskuu 2017, käytännön treenit joka toinen tiistai 3.1. alkaen. Treenipäivät 3.1., 17.1., 31.1., 14.2., 28.2. ja 14.3. Treeniaika klo 19.15-21.15. Treenit pidetään hevosmaneesilla, osoite Meskusvaarantie 79B. Kurssi sisältää yhden (1) teoriakerran ja kuusi (6) käytännön kertaa. Minimimäärä kurssin toteutumiselle on 4 koirakkoa, maximimäärä ryhmään on 6 koirakkoa. Ensisijaisesti täytämme ryhmän yli vuoden ikäisistä koirista. Koiran alaikäraja 4,5kk. Rokotukset tarkistetaan. Kurssin hinta 80e/jäsen tai 110,50e/uusi jäsen (sisältää Koillismaan Koirakerhon jäsenmaksun vuodelle 2017). Kurssilla tutustutaan kaikkiin agilityesteisiin ja tavallisimpiin muutamiin ohjauskuvioihin. Kurssin vetäjänä toimii Heidi Parkkisenniemi. Järjestäjä pidättää oikeuden muutoksiin. Tämä ryhmä täynnä!

 

Agilityyn liittyvät kyselyt sähköpostiin annemari.maatta1@gmail.com

 


AGILITYN TAIDOT JA TASORYHMÄT - Koillismaan Koirakerho KOIKO ry, agilitytoimikunta 15.2.2013

Taso, kurssi/ ryhmä

Edellytykset

Tavoiteltava taitotaso koiran osalta

Tavoiteltava taitotaso ohjauksen osalta

Kurssin/treenien kesto ja ajankohta yms.

Taso 1 Alkeiskurssi/ pentuagility

Koiran tulee olla ohjaajansa hallinnassa ja motivoitavissa.

Agilityn alkeiskurssilla koiran alaikäraja on 1 vuosi kurssin alkamispäivänä, pentukurssi tulee olla suoritettuna*.

Pentuagilityn alaikäraja on pääsääntöisesti 5 kk, pentukurssia ei vaadita.

Koira istuu startissa.

Koira suorittaa avustaen hyppyesteet, putken, pussin, renkaan ja pöydän.

Pujottelu suoritetaan vielä apuvälineiden avulla (verkot).

Kontaktiesteiden harjoittelu on aloitettu.

Ohjaaja on tutustunut yksinkertaisimpiin ohjauskuvioihin (takaaleikkaus, persjättö, valssi, takaakierto).

Kontaktiesteiden ja pujottelun harjoittelusuunnitelma on ymmärretty.

1 teoriakerta ja 7-9 käytännön kertaa (kertojen kestosta riippuen).

Vuosittain järjestetään vähintään yksi agilityn alkeiskurssi kesällä tai pentuagility talvella.

Taso 2 Alkeisjatko/ pentuagilityn jatkokurssi

Agilityn alkeiskurssi tai pentuagility tulee olla käytynä.

Koiran tulee olla motivoitunut.

Koira suorittaa innokkaasti kaikki helpoimmat esteet lyhyillä 6-10 esteen radoilla. Kontaktit ja pujottelu ovat vielä työn alla, ja niitä tehdään vain yksittäisinä esteinä.

Ohjaaja ymmärtää erilaisten yksinkertaisimpien ohjauskuvioiden erot ja pystyy toteuttamaan niitä 5-10 esteen radoilla. Ohjaamiseen tulee kuitenkin saada vielä sujuvuutta.

1 teoriakerta ja 7-9 käytännön kertaa (kertojen kestosta riippuen).

Kurssi järjestetään kesäisin kouluttajatilanteen salliessa.

Taso 3 Möllit/ ohjattu vapaavuoro/ jatkoryhmä

Ohjaaja ja koirakko kykenevät suorittamaan osia 1. lk radoista.

Koira suorittaa innokkaasti kaikki esteet, mukaan lukien kontaktin ja pujottelun (jälkimmäiset tarvittaessa edelleen vain yksittäisinä esteinä). Koira pysyy paikoillaan startissa vaikka sen vireystila on kohonnut ratojen pidentyessä.

Ohjaaja on sisäistänyt erilaiset yksinkertaisimmat ohjauskuviot ja kykenee soveltamaan niitä koiransa taitotason ja ominaisuuksien mukaisesti 10-15 esteen radoilla. Ohjaamiseen tarvitaan edelleen varmuutta ja tarkkuutta.

Ympärivuotinen treeniryhmä.

Mölleissä on sama vetäjä ja osallistujat ovat samalla taitotasolla.

Ohjatussa vapaavuorossa vetäjä vaihtuu viikoittain ja osallistujien taitotaso vaihtelee. Jälkimmäinen ryhmä järjestetään kouluttaja­tilanteen salliessa.

Taso 4 Kisavalmiit

Ohjaaja ja koirakko kykenevät suorittamaan 1. lk ratoja, joitakin virheitä/puutteita ilmenee kontaktien ja pujottelun suorittamisessa.

Koira osaa kaikki esteet, kontakteja ja pujottelua vahvistetaan edelleen.

Tavoitteena suoritusvarmuuden parantaminen, irtoamisen ja eteenlähetyksen kehittäminen.

Ohjaaja tuntee yleisimmät ohjauskuviot ja kykenee soveltamaan niitä radalla, vaikkakin sujuvan suorituksen aikaansaaminen edellyttää vielä ohjeistusta kouluttajalta tai treenikavereilta.

Ympärivuotinen treeniryhmä.

Ryhmä harjoittelee itseohjautuvasti, hyödyntäen mahdollisuuksien mukaan kisaavien ryhmän ratasuunnitelmaa.

Taso 5 Kisaavat

Koira on vähintään 18 kk ikäinen. Ohjaajalla on kilpailulisenssi. Ohjaaja ja koirakko kykenevät suorittamaan virheettömästi 1. tai 2. lk ratoja.

Koiran vireystasoa ja motivaatiota pystytään säätämään optimaalisen suorituksen saamiseksi. Kaikki esteet osataan, kontakteja ja pujottelua hiotaan, haetaan lisää vauhtia suoritukseen.

Ohjaaja osaa sujuvasti kaikki yleisimmät ohjauskuviot ja kykenee soveltamaan niitä itsenäisesti. Tavoitteena nousu seuraavaan kisaluokkaan.

Ympärivuotinen treeniryhmä.

Ryhmä harjoittelee itseohjautuvasti, jokainen osallistuja tuo vuorotellen radan, kaikki kommentoivat toistensa suorituksia.

*) Agilityn alkeiskurssin osallistujilta ei vaadita pentukurssin käymistä, mikäli Koillismaan Koirakerholla ei ole ollut tarjolla pentukursseja.

 

Osallistujat kesän ryhmiin valitaan pääsääntöisesti edellistalven ryhmistä ja tämän jälkeen ilmoittautumisjärjestyksessä. Jos ryhmään on enemmän tulijoita kuin mitä voidaan ottaa vastaan, agilitytoimikunta pidättää itsellään oikeuden valita osallistujat myös koiran rodun ja/tai ohjaajan taitotason/kehityskelpoisuuden perusteella. Etusijalla ovat kisaamaan tähtäävät koirakot, joiden ohjaajien toivotaan myös jatkossa osallistuvan kurssien ja ryhmien vetämiseen. Jokaisella treeniryhmällä on omat toimintaperiaatteensa, jotka on esitetty tarkemmin sivuston vasemman laidan valikoissa.